Open-meditatie

Open meditatie is een manier om anders om te gaan met het leven zoals je tot nog toe gedaan hebt.

Waar we geneigd waren om hard te werken, te sturen, controleren, en te handelen in de buitenwereld, verleggen we eerst onze aandacht naar de binnenwereld.

We onderzoeken welke verwachtingen we omtrent een onderwerp hebben. Om vervolgens te gaan ontdekken hoe we daar verandering in kunnen brengen.

Verwachtingen hebben een grote invloed op de uitkomst van wetenschappelijk onderzoek. Dit is één van de pijlers van de quantum mechanica. En alhoewel Einstein dit al betoogde, komt ons huidige onderwijs niet verder dan de begin principes van de mechanica afkomstig uit de 19e eeuw.

Het niet (meteen) handelen is gebaseerd op een Taoistische principe : Wei Wu Wei.
Handelen zonder te handelen.

Voor mij is dit één van de grootste schatten van het Taoisme.
Zijn, zonder actie, zonder inspanning en belangrijker:  zonder verzet.

Een vredigheid in onszelf ontdekken waarmee we de dingen in hun natuurlijke staat laten. Zijn zonder te verstoren. En mee kunnen gaan met de stroom.

chakra_en_betekenis

We vinden al gauw dat we van alles moeten. We hebben ook overal een mening, een oordeel over. Dit is goed, dat niet. Dit moet, dat niet.

In dit proces is tijdens ons leven steeds meer energie gaan zitten. Het is een soort sneeuwbal die maar blijft aanzwellen. Een bulk aan meningen, oordelen, keuze’s en gedragingen die niet af neemt, maar alleen maar groter wordt, tot we er onder dreigen te bezwijken.

Bovendien verandert alles. Niets blijft zoals het was, waardoor we opgescheept zitten met oude oordelen en overtuigingen die ooit waar leken. Maar waar we in de huidige situatie alleen maar last van hebben…

Ermee ophouden is tegelijkertijd vaak niet eenvoudig. Het is ook geworden tot wie wij zijn. We zijn er onze identiteit aan gaan ontlenen.  Aan het merk, de politieke partij, de subcultuur waartoe we onszelf rekenen, etc, kortom alles waar we vóór zijn, en alles waar we tegen zijn.

Hierdoor zijn we ook in een situatie beland dat we overal wat van moeten vinden. Je kan het je niet veroorloven om geen mening te hebben. Om niets te vertellen te hebben, om geen probleem te hebben, of iets waar jij je als rechtgeaard burger druk over maakt.

Maar wat gebeurt er als je dit loslaat. Al is het maar voor een tijdje…
Wat gebeurt er als we niet meer meteen reageren zoals we gewend zijn te doen, maar eerst even niets doen, en alleen maar gaan waarnemen ?

kunst_van_het_niets_doen

In hoeverre kunnen we de werkelijkheid onder ogen zien, zonder er meteen iets van te vinden, er over te oordelen, of er aan te veranderen.

Het kan zijn dat de stilte oorverdovend is, al je demonen naar boven komen, en je niet weet hoe snel je het geratel in je hoofd weer aan moet zetten.

Of, je kunt er wel in aarden, en je kunt vanuit een nieuw ontdekte helderheid naar de wereld om je heen gaan kijken.

Wat er dan gebeurt is ZIJN van een geheel andere orde. Dan zijn we gewoon.
In staat in het oog van de orkaan te aanwezig te zijn, rustend in ons centrum de wereld om je heen te laten draaien. Als een Rots in de branding. Zonder in te grijpen.
En dan kunnen we een legio aan nieuwe aspecten van het leven waarnemen. Ons leven.

Je Bewust worden van je automatisme’s is één van de effectiefste manieren om energie verlies te voorkomen. Zoveel van wat we doen is misschien wel overbodig, en kunnen we daardoor efficienter met onze tijd en energie om gaan.

Het gaat ook om niet langer willen forceren, niet te strijden, maar te werken zonder inspanning. Om rust te vinden in je handelen, wat  dicht bij de essentie van Zen komt.

Het is het afleren van allerlei automatische reactie’s, waarmee we denken de wereld om ons heen te moeten sturen. Het is een vorm van loslaten, door oude controle mechanisme’s niet te activeren, maar eerst eens even niets te doen.

Voor dat we gaan najagen, eisen en claimen, Je eerst maar eens over te geven aan wat het leven jou te bieden heeft.